Schakel JavaScript in

Zonder JavaScript kunnen onderdelen op Roog BBQ niet of niet goed functioneren.

Beurre Noisette van koudgerookte roomboter


 • 5 min
  Voorbereiden
 • 2 uur 20 min
  Bereiden
 • 2 uur 25 min
  Totaal
 • 1 pakje boter
  Porties

Beurre Noisette van koudgerookte roomboter is een heerlijke en smaakvolle variant op traditionele Beurre Noisette. Beurre Noisette is een culinair hoogstandje dat perfect past bij geroosterde groenten, vleesgerechten, als smeersel of zelfs door popcorn.

Deze boter heeft niet alleen de rijke, nootachtige smaak van traditionele Beurre Noisette, maar ook een subtiele rokerige smaak met een vleugje zout. Als je op zoek bent naar een manier om je gerechten naar een hoger niveau te tillen, dan is Beurre Noisette van koudgerookte roomboter zeker het proberen waard!

Hoe maak je koudgerookte Beurre Noisette?

Om te beginnen gaan we de roomboter koud roken. Dit doen we met een Cold Smoke Generator met daarin beuken rookmot, maar je kunt ook een andere milde rookmot soort gebruiken. De boter wordt uiteindelijk gerookt. Hou ook rekening met de buitentemperatuur. In principe kan de boter tot 20 °C wel even buiten de koelkast.

Gevulde cold smoke generator met rookmot
Een CSG (Cold Smoke Generator)

Na het roken laat je de boter minimaal 24 uur rusten, anders wordt de rooksmaak te overheersend. Vervolgens gaan we de roomboter verhitten in een steelpan totdat de melkbestanddelen beginnen te karameliseren en er een nootachtige smaak ontstaat. Tot slot wordt er een vleugje zout aan de boter toegevoegd om de smaken te versterken.

Waar kan je de Beurre Noisette voor gebruiken?

Nu je weet wat gerookte zoute Beurre Noisette is, is het tijd om te kijken naar hoe je het kunt gebruiken om je gerechten te verbeteren. Eén van de meest populaire toepassingen is om het te smelten als saus voor geroosterde groenten en vleesgerechten. Door simpelweg wat gerookte zoute Beurre Noisette over je gerechten te druppelen voordat je ze serveert, krijgen ze een heerlijke, nootachtige en rokerige smaak.

Een andere manier om gerookte zoute Beurre Noisette te gebruiken, is als smaakmaker voor popcorn. Smelt de boter en giet deze over verse popcorn voor een heerlijke snack die perfect is voor filmavonden en feestjes.

Je kunt het ook simpel houden en gestold serveren als smeersel bij een stukje stokbrood. Ook erg lekker!

Veelzijdig inzetbaar

Gerookte Beurre Noisette is een heerlijke en veelzijdige culinaire traktatie die niet mag ontbreken in je keuken. Door het toe te voegen aan je gerechten, kun je de smaak naar een hoger niveau tillen en je vrienden verrassen met de unieke rokerige en nootachtige smaak. Probeer het en ontdek zelf hoe lekker deze gerookte Beurre Noisette kan zijn!

Het recept voor Beurre Noisette van koudgerookte roomboter

Beurre Noisette van koudgerookte boter in een zwart bakje
 • 5 min
  Voorbereiden
 • 2 uur 20 min
  Bereiden
 • 2 uur 25 min
  Totaal

Materialen

Ingrediënten

 • 250 gr Roomboter ongezouten
 • 1,5 tl Zout fleur de sel

Bereiding

 1. Vul de Cold Smoke Generator met voldoende rookmot om te roken en steek deze aan.
 2. Leg de roomboter op een papiertje of aluminiumfolie en rook deze voor . Haal de boter na deze tijd van de barbecue, pak het in folie of een ziplock zak en laat minimaal 24 uur in de koelkast rusten.
 3. Vul je wasbak met ijswater en zet vast een RVS schaal in het water.
  Verwarm de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur en blijf door de boter roeren tot de boter bruin kleurt. Het beste kun je meten met een kernthermometer. Als deze 150 °C aangeeft stop je met verwarmen.
 4. Schenk de boter in de RVS schaal die in het ijswater staat en voeg de fleur de sel toe. Laat de schaal in het water staan en klop met een garde de boter door totdat deze gestold is. Je Beurre Noisette van koudgerookte roomboter is nu klaar!

Notities

In een gesteriliseerd potje blijft de Beurre Noisette in de koelkast nog zeker twee weken goed. Je kunt het smelten om zo door een gerecht te gebruiken.