Gerookte noten uit de spitmand

Direct naar bereidingof lees het hele artikel
  • porties
    2 personen
  • totale bereidingstijd
  • categorie
Gerookte noten in een spitmand boven hete briketten

Geef je favoriete noten eens een heerlijke barbecue twist met een handje rooksnipper en je favoriete barbecue rub. Hang ze boven het vuur in een spitmand en je hebt heerlijke gerookte noten uit de spitmand.

Noten in de spitmand

Tegenwoordig gebruik ik een spitmand om mijn noten te roosteren op de barbecue. Dit geeft wat mij betreft een beter resultaat wat de 'roast' betreft. Ook heeft deze manier een kortere bereiding door de directe hitte die je hierbij gebruikt. En zeg nou eerlijk, werken met een spit is gewoon heel leuk!

Achteraf kruiden

Hou er wel rekening mee dat je de gerookte noten uit de spitmand mogelijk wat moet na kruiden na de bereiding. Door het draaien in het spit kunnen er wat kruiden afvallen. Goede reden om dus altijd even te proeven na de bereiding. Doe dit wel als de noten goed zijn afgekoeld. Ik laat ze vaak op een ovenpapiertje afkoelen.

De ingrediënten

Kale noten

Als je noten gaat kopen, koop dan vooral wat je zelf lekker vindt maar koop wel ongebrande en ongezoute noten. Het branden doen we zo op de barbecue en de kruiden voegen we zelf toe. Zo weet je ook precies hoeveel zout er door zit.

Olie voor je noten

Kies voor de olie een plantaardige olie zoals zonnebloem of arachide olie. We werken met een hoge temperatuur en we willen niet dat de olie gaat aanbranden. Dit zou een vieze smaak op de noten achterlaten en dat is natuurlijk zonde.

Rookhout

Kies voor het rookhout een milde rookhout soort zoals beuken. Ik gebruik zelf bij deze bereiding snippers vanwege de korte bereiding. Een chunk kan ook, maar deze zal onnodig lang branden. Zelf week ik de snippers niet voor maar leg ze als een bal op een gloeiende plek. Zo branden ze langer dan wanneer je ze verdeeld in je kolen gooit.

Het recept voor Gerookte noten uit de spitmand

Gerookte noten in een spitmand boven hete briketten
    • Voorbereiden:
    • Bereiden:
    • Totale bereiding:
    • Porties:
    • Categorie:

    Benodigdheden

    Materialen

    • Spit
    • Spitmand
    • Handje rooksnippers of een kleine chunk ik gebruik beuken
    • Barbecue met deksel

    Ingrediënten

    Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .

    Bereiding

    Notities

    Heb je geen spit met spitmand? Je kunt de noten ook indirect roosteren op een bakplaat of grilmand.