Inkbird ISC-027BW BBQ controller

Direct naar artikel
Een aangesneden gegrilde steak met pepersaus en gegilde groenten

De Inkbird ISC-027BW is een temperatuur regelaar, ook wel bekend als een controller, voor je barbecue. Hiermee regel je op afstand de temperatuur van je barbecue. In dit artikel deel ik mijn eerste ervaring met deze nieuwste controller van Inkbird.

Over deze review

Laat ik voorop stellen dat ik dit product zelf heb aangeschaft. Het is niet gesponsord en ik heb ook geen samenwerking met Inkbird. Deze review is dus volledig op mijn eigen mening en ervaringen gebaseerd.

Hoe werkt een barbecue controller?

Een controller plaats je op de lucht inlaat van je barbecue. Deze blaast, afhankelijk van de ingestelde temperatuur, meer of minder zuurstof in je barbecue waardoor de temperatuur wordt geregeld. De temperatuur wordt gemeten door een gekoppelde voeler die je op het rooster plaatst.

Uitgelichte functies en specificaties van de Inkbird 027BW

Dit zijn in het kort de meest relevante functies en technische specificaties van de Inkbird 027BW.

  • Mogelijkheid om tot 3 voelers voor in je product aan te sluiten

  • Bluetooth 5.0 of WiFi 2,4 GHz verbinding

  • Bluetooth bereik van 50 meter (op een open veld)

  • Voeler nauwkeurigheid van ± 0,5 ℃ (kan tot ± 12 °C worden gekalibreerd)

  • Meetbereik van 0 ℃ tot 250 ℃ (of kortstondig tot 300 °C).

  • De controller detecteert wanneer het deksel open staat en stopt dan met blazen

  • Status indicator lampje op de controller zodat je kunt zien of de controller blaast

  • Voedingskabel van 1 meter

  • Input voltage DC 5V 1A

Eerste indruk

De Inkbird ISC-027BW wordt geleverd in een nette case met ritssluiting. In de case vind je de controller, drie voelers om in je product te steken, één voeler voor op het rooster met bijhorende klem, een kabel, verschillende opzetstukken om de controller op de lucht inlaat te plaatsen en een beknopte handleiding.

Inkbird ISC-027BW controller in de opengeritste tas
De inkbird-ISC-027BW controller in de meegeleverde case

De controller zelf ziet er netjes afgewerkt uit, maar voelt niet heel robuust.

De losse Inkbird-ISC-027BW controller fan
De losse controller

De voelers voor in het product vind ik redelijk fragiel. Bij de rondingen zit geen rubberen hoesje, wat je soms bij andere voelers ziet. Dit maakt het best gevoelig voor beschadigingen.

Opgerolde temperatuur voeler voor in een product
Temperatuur voeler voor in je product

De Inkbird app heb je nodig

Om de controller aan te kunnen sturen heb je de Inkbird app nodig. Mijn algemene oordeel hierover is dat ik hem redelijk vind. Niet heel goed, maar ook niet heel slecht. Functioneel werkt het allemaal goed, maar de user-interface mag van mij wel wat beter.

Een screenshot uit de Inkbird app met daarin de huidige- en doeltemperatuur van een rundvlees product
Screenshot uit de Inkbird app

De controller met de app verbinden

Voor gebruik moet de controller via WiFi (2,4 GHz) of bluetooth worden verbonden met de app. Ik heb gekozen om dit via de WiFi te doen. Zo kan je overal verbinden met het apparaat, ook als je niet in de buurt bent. Voor de Inkbird app moet je een account aanmaken. In de handleiding staat duidelijk uitgelegd hoe het koppelen in zijn werk gaat en dit proces liep bij mij zonder problemen.

Pluspunten

Het verbinden met het product werkt goed. Je kunt gemakkelijk een doeltemperatuur per voeler instellen met een daarbij horend alarm. Ook kun je handmatige timers instellen. Tijdens de bereiding wordt er een duidelijke grafiek aangemaakt van het verloop. Je kunt overal waar je internet hebt verbinding maken met de controller (mits gekoppeld via WiFi) en zo het proces volgen.

Ook kun je kiezen om een lichte of donkere modus te gebruiken. Ik vind een donkere modus erg fijn, dus voor mij een pluspunt.

Screenshot uit de Inkbird app om een doel temperatuur in te stellen
Het instellen van een doel temperatuur

Minpunten

Wat ik vooral vind is dat er te veel opties niet duidelijk zijn. Er is een soort van voortgangsbalk bij de voelers die je in het product hebt die ik gewoonweg niet duidelijk vind.

Screenshot van de voortgangsbalk van een bereiding uit de Inkbird app
Voortgangsbalk die ik niet begrijp

Ook zijn de vertalingen niet goed uitgewerkt en zijn sommige iconen niet heel duidelijk. Dit zorgt voor veel verwarring. Voorbeelden van slechte vertalingen zijn vooralarm, voltooid in plaats van opslaan en aangepaste kok in plaats van aangepaste bereiding.

Na verloop van tijd ga je het wel begrijpen, maar het is zaken onnodig moeilijk maken naar mijn mening.

Voorbeeld van slechte vertaling. Een knop met als label: Aangepaste kok
Voorbeeld van slechte vertaling
Screenshot van onduidelijke iconen uit de Inkbird app. Een document met een klokje als icoon en een een icoon van een stolp waar warmte af komt.
Onduidelijke iconen

Ook vind ik het niet zo handig dat je geen totaal overzicht van alle voelers tegelijk kan zien. Je moet door de verschillende aangesloten voelers heen swipen.

Een ander minpunt vond ik dat ik niet heel gemakkelijk kon vinden om het gebruik van Fahrenheit naar Celcius aan te passen. Deze optie zat redelijk weg gestopt. Eenmaal aangepast hoef je er verder nooit meer aan te zitten natuurlijk.

Als laatste ben ik geen fan van accounts aan te moeten maken waar dat niet nodig zou hoeven te zijn. Bij het koppelen via WiFi wordt voorgang op externe servers opgeslagen. Hierdoor heb je dus wel iets van een account nodig, maar ik zou graag een keuze willen hebben om dit wel of niet te doen.

Het gebruik van de Inkbird ISC-027BW controller

Nu alles verbonden is en klaar staat is het tijd voor een praktijk test. Ik had twee mooie stukken procureur om pulled pork van te maken. Het doel was om deze op een temperatuur van 110 °C te bereiden.

Aansluiten op de barbecue

Heb je, net als ik, een kamado barbecue? Dan sluit je de Inkbird controller met behulp van één van de meegeleverde adapters aan op de lucht inlaat. Bij mijn kamado had ik de kleinste adapter met het verlengstuk nodig. Met een beetje passen en meten past dit aardig goed.

Bij een ander type barbecue zal je, als je dat nog niet hebt, zelf een toegang moeten maken en nog het één en ander zelf moeten klussen.

Meegeleverde adapters en verlengstukken van RVS bovenop de meegeleverde case
Meegeleverde adapters en verlengstukken
Inkbird ISC-027BW BBQ controller aangesloten op een The Bastard kamado barbecue luchtinlaat
De controller aangesloten op de barbecue

Voeding

De meegeleverde voedingskabel vind ik vrij kort. Ik heb in de buurt van mijn barbecue een stopcontact maar met een kabel van slechts 1 meter zal je misschien een verlengsnoer nodig hebben. De controller werkt op een voltage van DC 5V 1A waardoor je hem op USB kunt aansluiten en dus in theorie ook bijvoorbeeld een powerbank zou kunnen gebruiken.

Opstarten van de barbecue

Ik ben begonnen met het aansteken van de barbecue zoals ik normaal ook doe. Dus eerst zonder de controller te gebruiken de barbecue aangestoken, opgewarmd tot een temperatuur zo'n 50 °C boven de doel temperatuur en vervolgens de platesetter stenen en de roosters geplaatst.

Toen de barbecue iets onder de doel temperatuur zat heb ik de Inkbird controller aangesloten met de voeler op het rooster en een voeler in beiden stukken procureur. Via de Inkbird app heb ik de temperatuur van de barbecue ingesteld op 110 °C. Omdat ik op een lage temperatuur werk heb ik de dop van de barbecue bijna helemaal dicht gezet.

Twee stukken procureur op een barbecue met daarin de temperatuur voelers van de controller en een temperatuur voeler van de controller op het rooster gemonteerd
Procureur op de barbecue met de temperatuur voelers van de Inkbird controller

Te hard blazen na openen en sluiten van deksel

Omdat ik tussendoor nog wat extra rookhout wilde toevoegen, de procureur van een laksaus wilde voorzien en later nog wilde inpakken moest het deksel een aantal keer open.

Wat me vooral op valt is dat de controller vrij hard gaat blazen als de temperatuur een stuk onder de doel temperatuur zit. Bijvoorbeeld als de barbecue open is geweest. De controller denkt dat er meer zuurstof nodig is voor een heter vuurtje en blaast daarom meer lucht in de barbecue. Hierdoor was ik bang dat de temperatuur zou doorschieten. Ik heb daarom na openen en sluiten van het deksel de ventilator van de controller handmatig uitgezet tot de doel temperatuur weer was bereikt. Daarna heb ik de ventilator weer aangezet.

Screenshot uit de Inkbird app waar de knop getoond wordt om de ventilator in- of uit te schakelen
Knop in de app om ventilator aan- of uit te zetten

Kwaliteit van de temperatuur beheersing

Maar bleef de barbecue nu goed op temperatuur? Ja! Dit ging erg goed over lange periodes van meerdere uren. De temperatuur bleef erg stabiel met hier en daar wel eens een kleine uitschieter van een paar graden, maar dat is acceptabel. Ik zou een overnight sessie met de Inkbird 027BW wel aandurven.

Conclusie

En dan het eindoordeel na deze eerste run van zo'n 11 uur. Wat toch wel een sessie is geweest waar ik vaker een barbecue controller voor zou gebruiken. De plus- en minpunten van de Inkbird app heb ik hierboven al benoemd dus ik zal hier alleen de focus op de controller leggen.

Minpunten

Laat ik beginnen met de minpunten. Het materiaal is niet heel robuust, maar als je hier normaal mee omgaat hoeft het ook niet zomaar kapot te gaan. De adapters en bijhorende verlengstukjes passen met een beetje passen en meten, maar is geen perfecte pasvorm.

In de handleiding mis ik wat onderwerpen. Zeker het deel hoe je de controller nu precies op je barbecue moet aansluiten. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen duidelijk is.

De voedingskabel van 1 meter vind ik erg kort. Voor mij is dit niet persé een probleem maar ik kan me voorstellen dat veel er niet mee uitkomen.

De controller is niet waterdicht. Voor mij geen probleem, maar als je de barbecue niet droog kunt weg zetten dan kan je deze controller niet in de regen gebruiken.

Pluspunten

Ondanks relatief veel minpunten doet de Inkbird 027BW wel wat het moet doen en dat is toch wel het belangrijkste. De temperatuur blijft mooi stabiel op de ingestelde temperatuur en ik heb genoeg vertrouwen om deze vaker voor lange sessies zoals bijvoorbeeld bij pulled pork, spare ribs of brisket te gebruiken.

Verder vind ik de case toch ook wel een pluspunt waard. Dit maakt het opbergen handig, houdt alles schoon en raak je geen spullen kwijt.

De mogelijkheid om de controller ook van stroom te voorzien via bijvoorbeeld een powerbank maakt het mogelijk om hem ook te gebruiken op plaatsen waar je geen stopcontact hebt.

Eindoordeel

Ik heb de Inkbird 027BW controller via Amazon voor € 109,99 aangekocht. Als ik het vergelijk met de prijzen van A-merken en bedenk dat ik deze controller slechts een paar keer per jaar zal gebruiken vind dit een prima bedrag voor een barbecue controller. Ik ben niet mega enthousiast, maar hij doet wat het moet doen en dat is het belangrijkste.

Ben je op zoek naar een controller die je veel vaker wilt gaan gebruiken? Dan is het misschien waard om toch verder te kijken naar een kwalitatievere barbecue controller.

Deze zijn misschien ook interessant!