Op cederhout gerookte zalm bonbons

Direct naar bereidingof lees het hele artikel
 • porties
  10 zalm bonbons
 • totale bereidingstijd
 • categorie
Zalm bonbon van de barbecue tussen twee stokjes

Wil je eens een échte unieke amuse op tafel zetten? Maak dan eens deze op cederhout gerookte zalm bonbons. Succes gegarandeerd!

Soms kom je recepten tegen die bijna te goed zijn om er verder nog aan te komen. Eén van die recepten zijn deze zalm bonbons. Oorspronkelijk van de website van Big Green Egg. Ere wie ere toekomt, want het is gewoon een super mooi recept. Het originele recept van Big Green Egg vind je hier terug.

Nog betere zalm bonbons

Inmiddels heb ik deze zalm bonbons al vele malen gemaakt. Maar de bereiding en ingrediënten konden wel ietsjes beter vond ik. Een goed voorbeeld is de sojasaus. Toen ik het originele recept de eerste keer maakte en 100 milliliter Tomasu Soy Sauce moest afrekenen sloeg ik bijna achterover. Meer dan 10 euro voor een heerlijk flesje sojasaus, dat zeker. Maar alle inhoud gelijk in de marinade gebruiken ging er bij mij niet in. Verder heb ik nog wat kleine aanpassingen gedaan die mijn zalm bonbons, al zeg ik het zelf, nét dat beetje beter maken.

Zalm filet met huid

In het originele recept wordt een zalmfilet zonder huid gebruikt. Dit kan ook prima maar ik vind het heerlijk om de zalm te fileren en de huid dan zachtjes uit te bakken. Je krijgt dan een soort bacon achtig product met een lichte vis smaak. Echt een super lekkere toevoeging aan dit recept. Dus als je de kans hebt, neem dan een filet mét huid.

Ingelegde gember

Als we dan toch op de centen letten kunnen we net zo goed zelf ingelegde gember maken. Een potje sushi gember kost in de super al gauw 2 tot 3 euro. Een los stuk gember rond 1 euro. En daar maak je flink wat potjes ingelegde gember mee. Plus je vriendin kan nog een lekker gember theetje trekken. Of je maakt er één voor jezelf. Win-win.

Zelf ingelegde gember maken

Het zelf maken van ingelegde gember is echt zo gepiept. Met dit recept voor ingelegde gember ben je in een paar stappen klaar. Echt 10 minuutjes werk (of 20 volgens het recept) en het spul blijft best een paar maanden goed in een weckpotje in de koeling.

Rookplank wel of niet voorweken

Deze vraag zie ik veel voorbij komen; rook je de rookplank wel of niet voor? Persoonlijk doe ik dit niet.

Het nadeel hiervan is dat je goed op de temperatuur van je barbecue moet letten omdat het hout sneller vlam kan vatten bij hogere temperaturen op een directe bereiding. Zeker wat dunnere plankjes.

Het voordeel vind ik dat ik een net wat betere rookafgifte heb en ik zalm sowieso liever op een wat lagere temperatuur rook.

Het recept voor Op cederhout gerookte zalm bonbons

Zalm bonbon van de barbecue tussen twee stokjes
  • Voorbereiden:
  • Bereiden:
  • Totale bereiding:
  • Porties:
  • Categorie:

  Benodigdheden

  Materialen

  • Barbecue met deksel
  • Cederhouten rookplank
  • Ziplockzak of iets anders om de zalm in te marineren
  • Skillet

  Ingrediënten

  Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .

  Bereiding

  1. Voorbereiding
  2. Bereiding