Koud gerookte zalm van de barbecue


Direct naar receptOf lees het hele artikel
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 4 portiesporties
koud gerookte zalm op een witte geroosterde boterham

Met dit recept maak je zelf koudgerookte zalm. Heerlijk voor op een toastje of een boterham en veel lekkerder dan wat je in de super koopt.

De (voor)bereiding bij koud gerookte zalm is lang, maar praktisch ben je er niet heel veel tijd aan kwijt. Uit ervaring heb ik geleerd dat het aansteken van je CSG de grootste uitdaging is. Dus laat je niet uit het veld slaan door de bereidingstijd.

De zalm gaan we droog pekelen. De ingrediënten in de pekel van dit recept zijn een goede basis als je dit recept voor het eerst maakt. Maar speel hier later vooral zelf mee. Er zijn ook kant-en-klare pekelproducten te koop met verschillende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld AllBrine van Grate Goods.Na 24 uur pekelen zal je zien dat er heel veel vocht uit je zalm is getrokken. Schrik niet dit is de bedoeling.

Zoals gezegd kan het aansteken van de CSG soms wat lastig gaan. De brandstof is hierbij een belangrijke factor. De rookmot moet namelijk niet te grof maar ook niet te fijn zijn. Ik heb zelf rookmot van Rookovens Online en van Weber geprobeerd. Eerstgenoemde ging bij mij het lastigste aan, bij de rookmot van Weber ging dit net iets makkelijker.Verder moet je er bij het vullen van je CSG op letten dat je de mot niet gaat aandrukken. Vul de CSG en veeg de bovenzijde schoon zodat het vuur niet kan overslaan in andere kanalen. Hier zie je een foto van de goed gevulde CSG.

gevulde cold smoke generator met rookmot
Een gevulde Cold Smoke Generator met rookmot

Voor het aansteken van de CSG knip ik meestal een aanmaak wokkel door de helft en leg dit voor of net onder de opening van de CSG. Let hierbij op dat de vlammen niet naar binnen slaan. Je begrijpt dat je met deze manier van aansteken alles goed in de gaten moet houden. Er zijn verschillende modellen CSG's. Bij sommigen kan je er gemakkelijk een waxine lichtje voor zetten. Kijk vooral zelf wat jij het makkelijkste lijkt.Smeult het begin van de rookmot? Laat hem dan even een half uurtje smeulen met het deksel op je barbecue. Zo weet je zeker dat hij goed blijft smeulen. Soms wilt de mot nog wel eens doven in het begin. Maar als hij eenmaal goed loopt, dan heb je er geen omkijken naar.

Als je zalm er eenmaal op mag, ga dan voor een ‘indirecte’ opstelling zoals hieronder. Heb je net als ik een ketel barbecue? Zorg dan dat de bovenste ventilatie gaten aan de kant van de zalm zitten. Zo kan de rook mooi via de zalm je ketel uit stromen.

Zalm op de barbecue wat koud wordt gerookt
Opstelling bij het koud roken van zalm op een ketel barbecue

Voor de lucht toevoer hoef je niet alles open te zetten. Zeker niet als er veel wind is buiten. De rookmot moet smeulen en heeft niet veel zuurstof nodig.

Als je het aandurft kan je het roken van je zalm prima tijdens je nachtrust laten roken. Leg hem een uur of 23.00u ’s avonds er op. Check het na een uurtje nog even of alles goed gaat en duik dan lekker onder de wol. De volgende ochtend om 7.00u ligt er een heerlijk gerookte zalmzijde op je te wachten. De rookmot smeult dus er kan niks mis gaan met een deksel op je barbecue.

Is je zalm klaar? Dan kan je hier porties maken en dit in de vriezer bewaren. Ik maak meestal porties van zo'n 100 gram. Dit kan je prima een half jaar in de vriezer bewaren. Zelf gebruik ik een vacumeermachine, maar je kan dit ook prima in een diepvrieszakje bewaren.

Het recept voor Koud gerookte zalm van de barbecue

koud gerookte zalm op een witte geroosterde boterham
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 4 portiesporties
Scroll naar bovenkant van pagina