• porties
  2 pizza's
 • totale bereidingstijd
 • categorie
pan pizza in een skillet

Deze pan pizza uit een skillet is een heerlijk luchtige variant op een traditionele pizza en heeft maar weinig voorbereiding nodig.

Wil je een keer een andere variant van de traditionele Italiaanse pizza maken, dan raad ik je zeker deze pan pizza aan. Het grote voordeel van deze variant is dat je het deeg niet hoeft te kneden. Gewoon een kwestie van wat ingrediënten mengen en de tijd doet de rest.

Dag voor het bakken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je het deeg prima een dag van te voren maken. De saus kan je al een aantal dagen van tevoren maken of langer van tevoren in een grotere hoeveelheid en dan invriezen. Zo heb je gelijk een mooie voorraad.

Als je mozzarella gebruikt, dan haal je die ook een dag van te voren uit de verpakking. Leg deze in een zeefje in een schaal zodat deze goed kan uitleggen. Anders heb je te veel vocht van de mozzarella op je pizza.

Pizzadeeg maken

Zoals gezegd kan je het pizzadeeg voor de pan pizza een dag vooraf al klaarmaken. Het deeg moet minimaal 8 uur rijzen, maar 24 uur kan ook prima. Gebruik een ruime schaal. Het deeg wordt zo'n 4 keer groter dan het oorspronkelijke formaat. Zet de schaal in een niet te warme maar ook niet te koude omgeving. In ieder geval niet warmer dan 24 °C.

Pizza saus maken

Voor de saus heb ik een makkelijke variant in dit recept uitgeschreven. Maar je kunt deze ook gedeeltelijk op de barbecue maken na een sessie als je barbecue toch al aan staat.

Je kunt de twee knoflooktenen kunnen vervangen met een hele bol knoflook die je poft met wat olijfolie en versgemalen peper, ingepakt in een pakketje aluminiumfolie.

De ui kan je dan ondertussen tussen de kolen legen. Laat deze helemaal zwart blakeren en zorg dat de ui zacht aanvoelt als je er in knijpt. Laat even afkolen, haal het zwarte velletje er af en je hebt een ge-upgrade ui voor in je pizza saus.

Je barbecue voorbereiden

Omdat deze pan pizza, maar een pizza in het algemeen, flink wat hitte nodig heeft raad ik aan deze op tijd aan te steken met genoeg brandstof. Zeker als je een keramische barbecue hebt. Je wilt namelijk dat er genoeg hitte in je keramiek komt, dus ook in het deksel. Zo heb je een goede warmte van alle kanten.

Tips

Dit recept is een uitgebreid maar kinderlijk eenvoudig recept. Toch heb ik wat extra tips om de pan pizza uit je skillet perfect te krijgen.

De toppings

In dit recept staan heerlijke toppings, maar deze kan je natuurlijk helemaal naar je eigen hand zetten.

Dik beleggen

Deze pan pizza is een dikke pizza. Daar mag best wel wat beleg op. Bij een traditionele pizza is less meestal more, maar in dit geval mag je best los gaan met de toppings. Wees dus niet te zuinig.

Bodem aanbakken

Mocht je pizza klaar zijn maar is de bodem nog niet helemaal lekker gebakken? Dan kan je de skillet gewoon nog even op je fornuis zetten (ja, ook een gietijzeren pan werkt perfect op inductie). Zet hem even op middelhoog vuur en bak de bodem krokant.

pan pizza in skillet wordt aangebakken op een inductie kookplaat
Je kunt de bodem nog even op een kookplaat aanbakken als deze nog niet krokant is

Het recept voor Pan pizza uit skillet

pan pizza in een skillet
  • Voorbereiden:
  • Bereiden:
  • Totale bereiding:
  • Porties:
  • Categorie:

  Benodigdheden

  Materialen

  Ingrediënten

  Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .
  • Voor de pizzasaus
  • Voor de pizza's
  • Voor de topping

  Bereiding

  1. Voor de saus
  2. Voor de pizza's

  Notities

  Is de pizza gaar maar de bodem nog niet krokant? Dan kun je de skillet op het fornuis altijd nog even kort op middelhoog vuur toasten.