De iconische RotDog van Hans Worst, maar dan in een barbecue jasje.
Wat is een RotDog?
De RotDog komt uit de koker van Hans Worst. Hij staat bovenaan de koopgoot in Rotterdam met zijn kar en verkoopt daar, je zag het al aankomen, worst. Naast zijn vaste stek bij de Koopgoot is hij ook op events aanwezig. Zijn signature broodje is de RotDog. Een broodje hotdog met cheddar, rode peper, omwikkeld met spek en geserveerd met zijn zelfgemaakte Black Beer sauce en wat andijvie.
Hoe maak je een RotDog op de barbecue?
Wij gaan de RotDog een barbecue twist geven. We doen dit door ze na het inpakken in bacon te voorzien van een laagje barbecue rub en we gooien een blokje rookhout bij de kolen om het broodje nog een lekkere rook tint mee te geven.
Hans grilt zijn RotDogs direct op de bakplaat. Wij gaan ze indirect garen om te voorkomen dat de suikers in de rub verbranden en zodat we genoeg tijd hebben om te kunnen roken.
Rookhout
Ik kies dit keer voor één van mijn favorieten: appel. Dit past goed bij varkensvlees en geeft een licht zoete rook toets. Neem een chunk zodat je ongeveer 20 minuten kan roken. Dit hoeft dus geen hele grote te zijn. Je kunt ook een handje rooksnippers gebruiken. Zelf week ik rooksnippers niet voor en leg ik deze bij elkaar op de hete kolen.
Rub
Neem vooral wat je lekker vind. Een all-purpose rub voor varken doet het hier goed bij, zoals deze. Ik heb zelf een potje waar ik al mijn kleine restanten samen gooi. Deze heb ik dit keer gebruikt en is altijd een verassing. Deze pakte dit keer mooi uit.
Worst van de slager
Moet je echt een worst bij de slager halen? Je moet natuurlijk niets, maar wil je een echt lekkere knakworst die ook echt knakt als je je tanden er in zet? Dan haal je die bij je slager. Wil je toch een low-budget vervanger uit de supermarkt, kies dan maar voor een bockworst.
Bier saus
De RotDog wordt bij Hans voorzien van een mooie laag van zijn Black Beer Sauce. Omdat ik bij mijn bezoek aan Hans Worst gelijk een fles van zijn Black Beer Sauce had gescoord ga ik die natuurlijk gebruiken, maar ik snap ook dat niet iedereen daar makkelijk aan kan komen. Daarom heb ik ook een recept uitgewerkt om je eigen bier saus te maken.
Recept voor biersaus
Dit recept is voor je eigen bier saus. Neem een bier die jij lekker vindt maar niet te zoet is. Een IPA doet het erg goed, maar ook een blond biertje kan prima.
Ingrediënten
125ml bier
250 gram bruine basterd suiker
1 kaneelstokje
60ml water
25ml agavesiroop
2 jeneverbessen
Bereiding
Zet een grote pan op middel vuur
Voeg het water toe in de pan en aansluitend de suiker, blijf roeren tot alles is opgenomen
Als het zachtjes kookt voeg je de jeneverbessen en de kaneel toe
Voeg in kleine scheutjes het bier toe en roer af en toe door. Het geheel kan gaan schuimen, hou dit in de gaten zodat het niet overkookt.
Laat het geheel zachtjes inkoken tot een stroperige substantie.
Als je saus de juiste dikte heeft kan je het in een potje schenken en in de koelkast bewaren zodra het is afgekoeld. Dan dikt het nog wat in. De saus kan je nu zeker een aantal weken bewaren in een schone weckpot.