• porties
  4 personen
 • totale bereidingstijd
 • categorie
Stoofvlees in een Dutch Oven

De herfst is inmiddels weer in volle gang. En wat is er dan lekkerder dan stoven? Met dit recept maak je heerlijk stoofvlees klaar in een Dutch Oven.

Zoals gezegd heb je voor dit recept een Dutch Oven (DO) nodig. Een Dutch Oven is een gietijzeren stoofpan. Je kan dit recept ook prima op het fornuis of in je oven maken. Maar buiten koken is natuurlijk veel leuker. Zelf gebruik ik de 'John' van Burnhard. Dit is een 6qt (5,6l) DO, maar iedere DO is natuurlijk geschikt.

Een barbecue heb je niet persé nodig, maar een barbecue met deksel is wel zo handig omdat dit gewoonweg met controle geeft over de temperatuur. Mijn DO past toevallig prima in het GBS systeem van mijn Weber barbecue. Dus ik zet mijn DO in mijn barbecue met het deksel er op. Zo heb ik bijna geen last van de wind of kou van buiten.

dutch oven in weber gbs systeem
Dutch Oven in Weber GBS systeem

Hoe bereid ik ik het stoofvlees?

Voor de hoeveelheid briketten op je DO zijn handige tabellen zoals deze beschikbaar. Omdat we gaan stoven ben ik gegaan voor een zo laag mogelijke temperatuur, maar wel hoog genoeg dat het potje een beetje pruttelt. Je wilt niet dat het hard kookt, dan kan je vlees namelijk taai worden of kunnen je ingrediënten aanbranden. Voor mij werkte 4 briketten op het deksel en 12 er onder het beste. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Ook kun je gaan voor een indirecte opstelling in je barbecue met een temperatuur van rond de 150 °C.

Mogelijk moet je tussendoor nog nieuwe briketten toevoegen. Mijn briketten doen het ongeveer 3 uur met volledige lucht toevoer. Met het aansteken, bakken en voorbereiding stonden ze al een uurtje aan dus ik heb na 2 uur stoven mijn briketten moeten vervangen.

Kan ik ook ander vlees gebruiken?

In dit recept gebruik in sukade lappen, maar je kan dit naar wens ook vervangen met rib- of runderlappen.

Het recept voor Stoofvlees uit Dutch Oven

Stoofvlees in een Dutch Oven
  • Voorbereiden:
  • Bereiden:
  • Totale bereiding:
  • Porties:
  • Categorie:

  Benodigdheden

  Materialen

  Ingrediënten

  Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .

  Bereiding

  Notities

  Deze stoof kan je ook gemakkelijk maken met wat losse briketten onder en op de dutch oven. Bijvoorbeeld in een ketel barbecue. Zo kun je met een kleine hoeveelheid briketten gemakkelijk aan de slag.