Brisket style buikspek


Direct naar receptOf lees het hele artikel
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 6 personenporties
Gesneden brisket style buikspek op een snijplank

Buikspek, een zeer veelzijdige stuk vlees die ook nog eens goed betaalbaar is. Veel zie je deze in een zoete variant voorbij komen, maar in dit recept maken we een brisket style buikspek. Een lekkere hartige rub met zout, zwarte peper en knoflook granulaat. Net als de rub die vaak op brisket wordt gebruikt.

Wat is brisket style?

Met een brisket kan je natuurlijk ook veel kanten uit, maar in dit recept doel ik op een Texaanse stijl brisket. Daar gebruiken ze vaak een mix van alleen peper en zout. De rub in dit recept is ook zo basic. Alleen zout, peper en wat knoflook granulaat. Heb je geen granulaat? Knoflook poeder is ook prima.

Buikspek roken

We gaan de buikspek voor een uur of 3 roken. Ik gebruik bij varken vrijwel altijd appel, kers of een combinatie van deze twee soorten rookhout. Neem vooral wat je lekker vind of een soort rookhout wat goed bij varken past. BBQ-Helden hebben een mooi artikel over allerlei soorten rookhout op hun website.

Gaarheid testen

De gaarheid testen we in eerste instantie op kerntemperatuur, dus een kernthermometer is handig om te hebben. Heb je deze niet? Dan kijk je na het inpakken na anderhalf uur de gaarheid. Uiteindelijk voelen we of de buikspek gaar is. Dit doen we door met bijvoorbeeld een prikthermometer of satéprikker in het vlees te prikken. Deze moet er in gaan zoals in boter. Zonder al te veel weerstand dus.

Buikspek laten rusten

Het is belangrijk om het vlees goed te laten rusten. Is de buikspek gaar, open dan de folie zodat het niet door gaart en uiteindelijk is pulled pork veranderd. Laat het minimaal een kwartier uitdampen en sluit daarna de folie nog eens voor 15 minuten. Als je te vroeg klaar bent kan je de buikspek nog inpakken in een dikke handdoek en dan in een koelbox leggen. Zo blijft het zeker nog twee uur warm.

Het recept voor Brisket style buikspek

Gesneden brisket style buikspek op een snijplank
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 6 personenporties

Notities

Is je buikspek te vroeg klaar? Pak hem dan na het rusten nog in een handdoek in en leg hem in een koelbox. Zo blijft de buikspek zeker nog een uur of twee warm.

Scroll naar bovenkant van pagina