• voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 8 personenporties
Close-up foto van pulled pork

Met dit simpele recept tover jij heerlijke pulled pork van de barbecue. Een echte barbecue klassieker die je zeker eens gemaakt moet hebben.

Als je jezelf een beetje een serieuze barbecuer wilt noemen dan kan een pulled pork niet ontbreken van je repertoire. Pulled pork is een echte barbecue klassieker. Niet voor niets is dit gerecht op het BBQ Genootschap onderdeel van de 'Big Three'. Eén van die gerechten die je gemaakt moet hebben. Met dit simpele recept zet jij een heerlijke pulled pork op tafel.

Welk vlees voor pulled pork

Voor pulled pork wordt in Amerika vaak een Boston Butt gebruikt. Dit is een stuk uit, anders dan de naam doet vermoeden, de varkensschouder. Het dankt zijn naam uit Boston waar de schouder in een vat, genaamd 'butt', werd vervoerd. Nederlandse slagers snijden varkens anders uit. Vandaar dat een Boston Butt hier een stuk moeilijker te krijgen is. Al kan je deze online tegenwoordig prima vinden.

Procureur

Een procureur is makkelijker te verkrijgen en werkt ook nog eens een stuk makkelijker. Het heeft vrijwel dezelfde vlees structuur als een Boston Butt dus ik zie geen reden om moeilijk te doen. Iedere slager kan je wel van een stuk procureur voorzien en ze zijn ook nog eens gunstig geprijsd.

Neem een hele procureur van zo'n 2,5 kilo of misschien wel twee stukken. Ook als dit te veel is. Pulled pork kan je gemakkelijk in de vriezer bewaren of in andere gerechten verwerken. Het is zonde om een paar uur je barbecue aan te hebben staan voor een klein stukje.

Begin op tijd

Om pulled pork te maken moet je wel een uurtje of 8 uit trekken. Ieder stuk vlees is anders dus mogelijk dat het de ene keer langer of korter duurt. Begin op tijd. Je bent liever eerder klaar dan te laat. De pulled pork blijft, als je hem na het rusten goed inpakt en in een koelbox bewaart, zeker nog een paar uur warm.

Rubben

De procureur mag je een avond van te voren in je favoriete rub zetten. Zet hem dan afgedekt in de koelkast weg. De smaak kan dan wat beter intrekken maar het is niet persé nodig want je kan na het pullen altijd nog wat rub toevoegen. Het scheelt vooral in de voorbereiding en dat kan soms ook handig zijn.

Wat eet je bij pulled pork?

Persoonlijk vind ik pulled pork het lekkerste op een wit broodje met een zuurtje zoals augurk of zelfgemaakte ingelegde rode ui. Maak er een lekkere coleslaw naast en je hebt een heerlijke maaltijd.

Ook kan je pulled pork verwerken in andere gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze cowboy quso dip. Of maak eens pulled pork bitterballen of deze bladerdeeghapjes met pulled pork.

Pulled pork over?

Heb je pulled pork over? Dan kan je dit het beste vacumeren en in de vriezer bewaren. Heb je geen vacuümeermachine, gebruik dan een hersluitbare ziplockzak waar je de meeste lucht uit drukt. Zo blijft het zeker maanden goed in de vriezer.

pulled pork in vacuüm verpakt
Pulled pork verpakt in vacuüm

Opwarmen

Omdat ik meestal alles vacumeer wat de vriezer in gaat heeft het mijn voorkeur om met vacuum zak en al in heet water (rond 90 °C) op te warmen. Zo kan het niet uitdrogen en blijft de pulled pork lekker sappig. Maar in de magnetron kan ook prima. Let wel goed op dat het niet te hard gaat en helemaal uitdroogt.

Het recept voor Pulled pork

Close-up foto van pulled pork
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 8 personenporties
Scroll naar bovenkant van pagina