The Bastard Large review

Direct naar artikel
The Bastard Urban Large met uitgeklapte zijtafels in een tuin

Sinds 2021 ben ik in bezit van een The Bastard Urban Large (model 2021) - een keramische kamado barbecue. In dit artikel deel ik jullie mijn ervaringen met deze barbecue.

Over deze review

Sinds 2021 is The Bastard Urban Large, qua materialen, niet veranderd op het multilevel systeem na. Deze heb ik het afgelopen jaar aangeschaft. Hierdoor is deze review nog steeds actueel voor de huidige large modellen.

Deze review is volledig gebaseerd op mijn ervaringen met The Bastard. Ik gebruik deze sinds begin 2021 als primaire barbecue naast een aantal andere barbecues.

Niet gesponsord

Deze review is niet gesponsord op welke manier dan ook. De barbecue (2021) en het nieuwe multilevel systeem (2022) heb ik zelf gekocht.

Kenmerken

Zoals eerder vermeld is The Bastard een kamado barbecue van keramiek. Een keramische barbecue houdt zijn warmte zeer goed vast. Hierdoor kan je met een relatief klein verbruik aan brandstof efficiënt barbecuen op lage en hoge en kan je dit type barbecue zeer nauwkeurig op temperatuur houden.

Materiaal

De barbecue is gemaakt van 'speciaal' cordieriet keramiek en heeft een mat grijze afwerking. Deze matte afwerking is redelijk uniek onder kamdo barbecues en geeft deze Bastard een stoer uiterlijk.

De meeste onderdelen zijn gemaakt van stevig roestvrijstaal of zwart poeder coated metaal. Het deksel heeft 4 stevige veren met een goede afdekkap om vuil te weren.

Voor de afdichting tussen de base en het deksel wordt infinity gasket gebruikt. Dit materiaal is beter dan traditioneel vilt en heeft daardoor een langere levensduur dan vilt.

Het onderstel

Het onderstel is stevig uitgevoerd en is zwart mat gepoedercoat. Het heeft een stoere industiele uitstraling wat perfect pas bij de kleur en matte afwerking. Het onderstel heeft vier wieltjes waarvan de voorste twee op een rem gezet kunnen worden.

Zij tafels

De zijtafels zijn vervaardigd uit bamboehout en zijn gemakkelijk in te klappen of te verwijderden. Er zit dempingsvilt op waardoor de tafels gedempt worden bij het inklappen.

Meegeleverde accessoires

De barbecue wordt standaard geleverd met een aantal accessoires waardoor deze zeer compleet is voor de meest gangbare bereidingen.

Kolenmand

RVS kolenmand met scheidingsrooster. Hierdoor kun je de mand met eventuele overgebleven kolen gemakkelijk verwijderen uit je barbecue.Het scheidingsrooster zou handig zijn om je mand gemakkelijk in een directe en indirecte zone in te delen, al gebruik ik deze zelf eigenlijk niet en vind ik het een onnodige toevoeging.

Multilevel systeem (vanaf 2022)

Vanaf 2022 wordt er een multilevel systeem meegeleverd waardoor je de barbecue gemakkelijk op verschillende technieken kunt indelen. Dit systeem kan je ook geberuiken om verschillende accesoires in je Bastard te gebruiken.

Modellen van voor 2022 worden met een accessoire ring geleverd. Deze kan je niet heel éénvoudig op meerdere niveaus indelen, maar je kunt deze wel handig gebruiken in combinatie met verschillende accessoires.

RVS Rooster

Vanaf 2022 worden er twee halve RVS roosters meegeleverd. De modellen hiervoor werden met een heel RVS rooster geleverd. Beiden roosters hebben spijlen van 7 millimeter dik. Dit zijn zeer stevige roosters met dikke spijlen.

Platesetters

Er worden twee halve platesetters met coating meegeleverd. Hierdoor kun je de barbecue op verschillende manieren indelen, zoals bijvoorbeeld een half indirecte en half directe indeling.De coating is enkelzijdig en zorgt er voor dat druipend vet niet in je platesetter trekt en gemakkelijk schoon te maken is.

Ash tray lifter

De ash lifter is de opvangbak onder de kolenmand waar het as van de opgebrande kolen in belanden. Deze kan je er gemakkelijk uit tillen om het as te verwijderen.

Garantie van The Bastard

The Bastard geeft, op het moment van schrijven, 15 jaar garantie op keramiek aan de buitenzijde. Op de vuurbox zit een garantie van 5 jaar. Alle andere onderdelen hebben een garantie van 1 jaar.

De volledige garantievoorwaarden kun je hier terugvinden.

Mijn ervaring

Opstartproblemen

In het begin heb ik redelijk wat problemen gehad met de luchtstroom. Eerst had ik teveel speling in de precision top (de bovenste dop van de barbecue) en later kwam ik er achter dat de kit rand aan de onderzijde van de lucht toevoer gescheurd was. Ook sloot de lucht toevoer niet voldoende af en had deze ook teveel speling. Hierdoor heb ik de nodige opstart problemen gehad en bleef mijn houtskool onnodig lang door branden door valse trek.

De communicatie met The Bastard over dit probleem liep over het algemeen vlot maar er zijn toch een aantal weken overheen gegaan voordat het probleem uiteindelijk was opgelost met een nieuwe precision top, het zelf verbuigen van de lucht toevoer en het zelf opnieuw kitten van de lucht toevoer. Dat de afwerking van deze onderdelen voor relatief veel problemen heeft gezorgd vind ik bij een barbecue voor dit bedrag eigenlijk niet heel fraai.

Werken op The Bastard

Ondanks de opstart barbecue ik inmiddels al een aantal jaren met veel plezier op de Bastard. De barbecue werkt fijn en heeft een groot genoeg oppervlak om gerechten voor 4 tot 6 personen te maken. De Bastard is stabiel op temperatuur te houden voor lange tijd en is door de kolenmand en ash tray gemakkelijk schoon te houden.

Er is een uitgebreide keuze aan accessoires en er komen ook steeds meer bij. Deze passen qua look & feel goed bij het uiterlijk van de Bastard en eerlijk is eerlijk, het oog wilt ook wat.

Het multilevel systeem is echt een meerwaarde omdat je de barbecue nog flexibeler in kan delen in bijvoorbeeld half direct en half indirect. Dit gebruik ik ontzettend vaak omdat je zo verschillende technieken en bereidingen tegelijkertijd kan doen.

Minpunten

 1. Vuur box

  De vuur box bestaat uit één deel. Hierdoor is het risico op scheuren van de vuur box groter dan bij die uit meerdere delen bestaat. Bij The Bastard VX bestaat deze bijvoorbeeld wel uit meerdere delen.

 2. Afwerking

  Zoals eerder genoemd vond ik de afwerking bij mij model niet heel goed. Ik heb zelf opnieuw moeten kitten en de top vent sloot niet goed af. Dit mag van mij wel beter.

Plus punten

 1. Formaat

  Fijne werkhoogte en ruime rooster diameter die iets groter is dan vergelijkbare large modellen (49 centimeter).

 2. Uiterlijk

  The Bastard heeft als één van de weinige aanbieders een barbecue met een matte afwerking in zijn assortiment. Gecombineerd met het mat zwarte metaal en andere onderdelen heeft deze barbecue een stoer uiterlijk.

 3. Beschikbare accessoires

  Er is een zeer uitgebreide keuze aan accessoires en er komen ook steeds meer bij. Deze passen qua look & feel goed bij het uiterlijk van de Bastard en eerlijk is eerlijk.

Conclusie

The Bastard is een zeer goede en uitgebreide barbecue en valt, naar mijn mening, een beetje tussen het midden- en topsegment van kamado barbecues. De barbecue wordt zeer compleet geleverd, er zijn veel accessoires bij veel verkooppunten beschikbaar en er wordt goede garantie afgegeven. Ook de looks van The Bastard doen het erg goed. Zeker het Urban model wat uniek is in de markt.

Door mijn ervaring in de afwerking ben ik wat minder enthousiast. Maar als dit allemaal goed en snel wordt ondervangen door The Bastard dan heb je in mijn optiek een zeer goede en complete barbecue voor een prijs die in lijn ligt voor wat je krijgt.

Deze zijn misschien ook interessant!