Onmisbare barbecue accessoires

Direct naar artikel
de meest onmisbare barbecue accessoires

Wat zijn nou de meest onmisbare barbecue accessoires? In dit artikel zet ik de meest essentiële accessoires voor je op een rij.

Omdat de accessoires per barbecue type kunnen verschillen zal ik eerst de algemene barbecue accessoires op een rijtje zetten. Dit zijn de accessoires die je gewoonweg bij elke barbecue moet hebben en naar mijn mening onmisbaar zijn.

Barbecue tang

Een barbecue tang kan natuurlijk niet ontbreken. En nee, dan bedoel ik niet zo'n klein lullig metalen tangetje met scherpe tanden maar een lange stevige RVS tang. Je wilt namelijk niet je handen verbranden terwijl je een steak staat om te draaien.

2 barbecue tangen op een zwarte ondergrond
Mijn twee meest gebruikte barbecue tangen

Let er ook op dat de tang makkelijk bedienbaar is en dat de mond ook groot genoeg is. Zelf gebruik ik deze barbecuetang al jaren naar volle tevredenheid. Een goede tang hoeft dus echt niet een bak geld te kosten.

Vuurvaste handschoenen

Safety first en dat betekend een set vuurvaste handschoenen. Als je een beetje serieus aan de gang gaat met barbecueën dan moet je regelmatig accessoires beetpakken zoals een rooster of gietijzeren pannetje. Zelf heb ik twee modellen liggen; las handschoenen en gevoerde barbecue handschoenen.

Twee sets barbecue barbecue handschoenen. Een set las handschoenen en één set gevoerde handschoenen.

De gevoerde barbecue handschoenen zijn wat beter geschikt voor wat secuurder werk, de las handschoenen zijn meer vuurvast. Maar als ik dan één set zou moeten kiezen, dan zou ik voor een goede set las handschoenen gaan. Deze zijn robuuster en kan je makkelijker aan en uit doen.

Barbecue borstel

Het beste maak je je rooster aan het begin van een sessie warm, borstel je hem even goed schoon en je rooster is klaar voor gebruik. Er zijn manieren om dit met een ui of prop aluminiumfolie te doen, maar mijn voorkeur heeft een barbecue borstel. Er zijn veel modellen beschikbaar of je kunt zelfs een staalborstel van de bouwmarkt gebruiken.

Twee sets barbecue barbecue handschoenen. Een set las handschoenen en één set gevoerde handschoenen.

Mijn voorkeur heeft een lange borstel met meerdere rijen aan borstels. Zo pak je meerdere spijlen van je rooster tegelijk en ben je dus ook sneller klaar.

Thermometer

Meten is weten. En dat doe je met een goede thermometer. Zowel voor de temperatuur op je rooster als in je product. Wil je weten waarom dit zo belangrijk is? Lees dan eens mijn artikel over kerntemperaturen.

verschillende barbecue thermometers
Mijn verzameling aan thermometers

Prikthermometer

De zogenaamde prikthermometer is een handmodel thermometer die je in je product steekt om snel de temperatuur op te meten. De meest populaire is de Termapen. Het meest recente model is de Thermapen One. Deze meet in slechts één seconde de temperatuur van je product.

Een prikthermometer is een heel handige thermometer voor erbij, maar persoonlijk zou ik eerst een thermometer aanschaffen die er de gehele bereiding in kan zitten.

Overige thermometers

De overige thermometers voor je product zitten vrijwel de hele bereiding in het product. Soms zijn deze draadloos zoals de Meater+ of met een draad zoals de Fantast van Ikea.

Mijn persoonlijke favoriet is de Inkbird IBBQ-4T. Deze heeft 4 kanalen zodat ik meerdere producten en de rooster temperatuur kan meten. Dit gaat allemaal via wifi. Zo kan ik zelfs buiten de deur de temperaturen monitoren.

Onmisbare accessoire voor een kogelbarbecue

Heb je een kogelbarbecue of andere, op briketten gestookte, barbecue? Dan mag een brikettenstarter niet op je lijstje ontbreken. Investeer in een goed model zoals deze brikettenstarter van Ecobrasa. Van die goedkopere brikettenstarters gaan vaak snel kapot en je wilt niet dat deze in je handen uit elkaar valt met een lading gloeiende briketten.

Onmisbare accessoire voor een kamado barbecue

Een kamado is uitermate geschikt om indirect te barbecueën. Om indirect te kunnen barbecueën op een kamado heb je een platesetter/heat deflector nodig. Vaak wordt deze wel standaard meegeleverd maar er zijn ook merken die dit niet doen. Als dit niet het geval is, dan zou dit dus de eerste accessoire moeten zijn bij je kamado.

twee halve maan platesetters in een kamado barbecue
Hier zie je twee halve maan platesetter stenen in een The Bastard kamado barbecue

Deze zijn misschien ook interessant!