Welke barbecues zijn er?

Direct naar artikel
napoleon phantom prestige met open klep, spit en vol rooster met voedsel

Er zijn verschillende type barbecues te verkrijgen. Ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen. In dit artikel leg ik je alle eigenschappen uit van de meest voorkomende type barbecues.

Ketelbarbecues

Ketelbarbecues zijn één van de bekendste type barbecues en echte all-rounders. Je kunt er low & slow bereidingen op maken maar ook gemakkelijk op grillen. Deze barbecues zijn er in verschillende maten en zijn ook goed geprijsd.

weber master touch premium
Een Weber Master Touch Premium. Eén van de betere ketelbarbecues. - Bron: Weber

De meest bekende merken zijn Weber en Napoleon. Zoek je een goed geprijsd instapmodel, dan heb je voor zo'n €150,- de Weber original kettle van 47cm in je tuin. Hier kun je vrijwel alles op klaarmaken en gaat jaren mee.

In ketelbarbecues gebruik je het beste briketten, maar ook houtskool kan hierin gebruikt worden.

Kamado barbecues

Ook kamado's zijn echte alleskunners. De meest iconische is toch wel de Big Green Egg, of BGE afgekort. Maar er zijn meer grote merken zoals The Bastard, Kamado Joe en Monolith.

Big Green egg large
De Big Green Egg is misschien wel de bekendste keramische kamado barbecue die nu op de markt is. - Bron: Big Green Egg

Kamado barbecues zijn vaak gemaakt van keramiek. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een kamado is een goed geïsoleerde barbecue en heeft een kenmerkende ei-vorm. De temperatuur in een kamado barbecue is makkelijk te reguleren en schommelt niet veel door de goede isolatie. In tegenstelling tot ketelbarbecues die meestal van één laag metaal zijn. Door de lucht circulatie en optimale temperatuursbeheersing kun je er perfect op koken, bakken, grillen, roken, stomen en langzaam garen.

In kamado's wordt als brandstof altijd houtskool gebruikt.

Het nadeel aan kamado's is dat er vaak een hoog prijskaartje aan zit. Dit zit minimaal boven de €1.000,- voor een fatsoenlijk compleet model. Maar daar krijg je dan wel wat voor terug. Op de meeste kamado's zit vaak 30 jaar of meer garantie. Je zult er dus lang plezier van hebben.

Gasbarbecues

Zoek je gemak, dan is een gasbarbecue een goede optie. Soms moet je wel. Bijvoorbeeld als het niet is toegestaan om in de omgeving waar je zit kolen of briketten te gebruiken.

napoleon phantom prestige met open klep, spit en vol rooster met voedsel
De Napoleon Phantom Prestige gasbarbecue - bron: Napoleon

Het beste zijn gasbarbecues met meerdere branders. Zo kun je zowel direct als indirect barbecueën en kun je alles maken.

Wil je roken? Er zijn ook gasbarbecues verkrijgbaar met smoke tubes waar je rooksnippers in kunt doen. Zo kun je dus precies hetzelfde resultaat bereiken als op een reguliere barbecue waar je op kunt roken.

Tegenwoordig zijn er ook modellen beschikbaar die, naast gas, ook de mogelijkheid hebben om op kolen of briketten gestookt te worden. Zo heb je het beste van twee werelden.

Draagbare barbecues

Woon je in een flat waar je niet mag barbecueën of ga je regelmatig met de auto op vakantie? Dan is een reisbarbecue een goede optie of toevoeging.

Weber Go Anywhere houtskool barbecue op pootjes met deksel er op
De Weber Go-Anywhere, verkrijgbaar in gas- of houtskool gestookte uitvoering, is veruit de meest populaire draagbare barbecue. - Bron: Weber

Eén van de meest populaire reisbarbecues is de Weber Go-Anywhere (WGA). Dit model is verkrijgbaar als gas- of briketten/kolen gestookte uitvoering. De WGA op gas is alleen geschikt voor directe bereidingen. Al zijn er modificaties mogelijk om wel deels indirect te kunnen barbecueën. Op de houtskool versie kan je wel indirecte bereidingen doen zonder aanpassingen.

Bullet smokers

Bullet smokers hebben hun naam te danken aan de vorm. Dit is een cilindervorm met een bolling onder en boven. Bullet smokers zijn ook bekend als water smokers. Ze zijn bedoeld voor bereidingen op lage temperaturen.

Weber Smokey Mountain bullet smoker
Dit is de Weber Smokey Mountain. Een tradioneel model bullet smoker - Bron: Weber

Onderin de smoker maak je het vuur met briketten of kolen. Daarboven komt een waterbak om de temperatuur te stabiliseren. Helemaal bovenin zit het rooster, weg van het vuur.

Dit type barcue is een model wat meestal naast een andere barbecue wordt aangeschaft. Bereidingen op hogere temperaturen zijn met een beetje improviseren wel mogelijk maar daar zijn ze dus niet voor bedoeld.

Offset smokers

Offset smokers zijn stoere barbecues waarbij de vuurkast naast de barbecue hangt. Vandaar ook de naam. Je stookt het vuur in deze kast en de hitte trekt door de barbecue via de schoorsteen, meestal aan de andere zijde, naar buiten.

Oklahoma Joe's the Longhorn Offset Smoker
Dit is de Oklahoma Joe's the Longhorn Offset Smoker. Een traditionele offset smoker barbecue. - Bron: Oklahoma Joe's

Offset smokers worden normaliter gestookt op houtblokken, maar kan ook op briketten met rookhout worden gestookt. Er gaat echter veel brandstof doorheen, zeker bij lange sessies.

Deze barbecue is vooral geschikt voor lange sessies en grote hoeveelheden voedsel. Maar alleen met de goede modellen en die kosten je wat. Dit zit voornamelijk in het materiaal. Er zijn 'goedkope' modellen verkrijgbaar maar dit is vaak dun plaatmateriaal waardoor je de temperatuur niet goed kan beheersen.

Dit type barbecue is dus echt voor specialisten en liefhebbers. Dit is geen instapmodel.

Pellet smokers

Pellet smokers branden, zoals de naam al doet vermoeden, op pellets. Deze pellets zijn samengesteld uit samengeperst hout en verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Zo kun je een heerlijk subtiele rooksmaak meegeven aan je gerechten.

Burnhard Flint pellet smoker barbecue
Dit is de Burnhard Flint. Een pellet smoker barbecue. - Bron: Burnhard

Een pellet smoker heeft net als een offset smoker een kast aan de zijkant hangen. Deze kast, ook wel hopper genoemd, wordt gevuld met pellets. Deze pallets worden automatisch de smoker in gewerkt waar ze tot ontbranding worden gebracht. Boven het vuur zit een plaat die de warmte verdeeld over de barbecue.

Omdat je in een pellet smoker geen directe hitte hebt is deze barbecue vooral bedoeld voor indirecte bereidingen.

Het voordeel van een pellet smoker is het gemak. Je stelt de pellet smoker in op de juiste temperatuur, drukt op start en de automatische motor en ventilator zorgen voor een constante temperatuur in je barbecue. Net als bij een conventionele oven.

Ugly Drum Smokers (UDS)

Ben je een handige harry en wil je zelf je barbecue in elkaar knutselen? Dan is een Ugly Drum Smoker (UDS) iets voor jou. De naam doet naar mijn mening weinig eer aan de meestal meesterlijke creaties. Je kunt ook kant-en-klare of doe-het-zelf modellen kopen maar wat is er nou leuker dan je barbecue helemaal zelf samenstellen? NasQ BBQ heeft momenteel op YouTube een leuke vlog waarin hij zelf een UDS maakt en je stap voor stap meeneemt in het proces.

Ugly Drum Smoker (UDS) met rook uit de bovenkant
Een Ugly Drum Smoker (UDS) - bron: het BBQ Genootschap

Een UDS is veelal gemaakt van een leeg olievat, een rooster en een deksel. Deze smokers zijn vooral bedoeld voor low-and-slow bereidingen.

Deze zijn misschien ook interessant!