Schakel JavaScript in

Zonder JavaScript kunnen onderdelen op Roog BBQ niet of niet goed functioneren.

Aardappel twisters


 • 15 min
  Voorbereiden
 • 30 min
  Bereiden
 • 45 min
  Totaal
 • 4 aardappelen
  Porties

Aardappel twisters, spiraal aardappelen of spirello. Deze gedraaide aardappel heeft vele namen maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Een gekrulde aardappel die lekker gekruid is om als snack of bijgerecht te worden geserveerd.

Aardappel twisters van de barbecue

In dit recept laat ik je zien hoe je deze aardappel twisters op de barbecue klaar maakt. Het meeste werk wat je er aan hebt is de voorbereiding. Dit kan je prima doen als je barbecue aan het opwarmen is of een uurtje voor de bereiding. Zorg dat je een barbecue met deksel hebt. We gaan de twisters namelijk indirect bereiden.

Welke aardappels heb je nodig?

Ga voor middelgrote licht kruimige aardappelen. Als je grote spiesen gebruikt kan je natuurlijk grotere aardappels gebruiken, maar in dit recept ga ik uit van middelgrote houten spiezen.

Aardappels voorbereiden

Zorg dat de aardappels goed schoon zijn door ze onder stromend water goed schoon te boenen. Schillen hoeft niet, maar kan wel. Ik zou het lekker laten want het is extra werk, zie er minder mooi uit en de schil geeft nog een extra smaak.

Zorg er voor dat je een goed scherp mes hebt. Anders kom je moeilijk door de aardappel heen en maakt de hele voorbereiding onnodig moeilijk.

Aardappels snijden

De eerste aardappel zal misschien wat oefenen zijn, maar neem de tijd. Je wil dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter.
Steek allereerst een spies door het midden van de aardappel en snij hem vervolgens rondom in een spiraal vorm in dunne plakjes. Snij helemaal door tot de spies. Daarna haal je de aardappel voorzichtig uit elkaar. Doe dit met beleid want je wilt niet dat deze scheurt.

Kruiden voor aardappel twisters

In dit recept gebruiken we een simpele basis van zout en paprikapoeder. Let er wel op dat de twisters door de spiraalvorm best veel oppervlakte hebben. Wees dus spaarzaam met aanbrengen. Ik breng als eerste een laagje zonnebloemolie aan. Zo blijven de kruiden goed plakken.

Eigen rub gebruiken

In plaats van paprikapoeder kun je natuurlijk ook helemaal los gaan met je eigen kruiden of een kant-en-klare rub voor op de aardappel twisters. Mocht je dit gaan doen, gebruik er dan bij voorkeur één zonder suiker. Omdat we op een hoge temperatuur werken (180 °C) kunnen de suikers gaan verbranden en dat geeft een bittere smaak.

Het recept voor Aardappel twisters

aardappel twisters op een rooster in een barbecue
 • 15 min
  Voorbereiden
 • 30 min
  Bereiden
 • 45 min
  Totaal

Materialen

 • Barbecue met deksel
 • Spiezen
 • Koksmes
 • Bakkwast

Ingrediënten

 • 4 st iets kruimige aardappelen middelgroot
 • 1 el zonnebloemolie of andere plantaardig olie
 • 4 tl paprikapoeder mild
 • zout

Bereiding

 1. Voorbereiding
 2. Bereid de barbecue voor op een indirecte bereiding op 180 °C.
 3. Boen de aardappelen schoon onder stromend water.
 4. Steek een spies door de lengte van de aardappel. Probeer dit zo goed mogelijk in het midden te doen. Snij de aardappel nu rondom in een spiraalvorm. Probeer plakjes van zo'n halve centimeter dik te maken en snij helemaal door tot aan de spies. Verdeel de aardappel nu voorzichtig en evenredig over de spies.
 5. Voorzie de twisters nu volledig met een laagje olie. Ik gebruik hier een bakkwastje voor. Nu kun je de aardappel twisters voorzien met een dun laagje van de paprikapoeder en als laatste wat zout naar smaak. Of je gebruik je favoriete rub.
 6. Bereiding
 7. Leg de aardappel twisters nu op het indirecte deel van je barbecue. Kijk na 30 minuten of ze gaar zijn. Zo niet, dan laat je ze nog 15 minuten liggen en kijk je het daarna nog eens.