Beurre Noisette van koudgerookte roomboter

Direct naar bereidingof lees het hele artikel
 • porties
  1 pakje boter
 • totale bereidingstijd
 • categorie
Beurre Noisette van koudgerookte boter in een zwart bakje

Beurre Noisette van koudgerookte roomboter is een heerlijke en smaakvolle variant op traditionele Beurre Noisette. Beurre Noisette is een culinair hoogstandje dat perfect past bij geroosterde groenten, vleesgerechten, als smeersel of zelfs door popcorn.

Deze boter heeft niet alleen de rijke, nootachtige smaak van traditionele Beurre Noisette, maar ook een subtiele rokerige smaak met een vleugje zout. Als je op zoek bent naar een manier om je gerechten naar een hoger niveau te tillen, dan is Beurre Noisette van koudgerookte roomboter zeker het proberen waard!

Hoe maak je koudgerookte Beurre Noisette?

Om te beginnen gaan we de roomboter koud roken. Dit doen we met een Cold Smoke Generator met daarin beuken rookmot, maar je kunt ook een andere milde rookmot soort gebruiken. De boter wordt uiteindelijk 1,5 uur gerookt. Hou ook rekening met de buitentemperatuur. In principe kan de boter tot 20 °C wel even buiten de koelkast.

gevulde cold smoke generator met rookmot
Een gevulde Cold Smoke Generator met rookmot

Na het roken laat je de boter minimaal 24 uur rusten, anders wordt de rooksmaak te overheersend. Vervolgens gaan we de roomboter verhitten in een steelpan totdat de melkbestanddelen beginnen te karameliseren en er een nootachtige smaak ontstaat. Tot slot wordt er een vleugje zout aan de boter toegevoegd om de smaken te versterken.

Waar kan je de Beurre Noisette voor gebruiken?

Nu je weet wat gerookte zoute Beurre Noisette is, is het tijd om te kijken naar hoe je het kunt gebruiken om je gerechten te verbeteren. Eén van de meest populaire toepassingen is om het te smelten als saus voor geroosterde groenten en vleesgerechten. Door simpelweg wat gerookte zoute Beurre Noisette over je gerechten te druppelen voordat je ze serveert, krijgen ze een heerlijke, nootachtige en rokerige smaak.

Een andere manier om gerookte zoute Beurre Noisette te gebruiken, is als smaakmaker voor popcorn. Smelt de boter en giet deze over verse popcorn voor een heerlijke snack die perfect is voor filmavonden en feestjes.

Je kunt het ook simpel houden en gestold serveren als smeersel bij een stukje stokbrood. Ook erg lekker!

Veelzijdig inzetbaar

Gerookte Beurre Noisette is een heerlijke en veelzijdige culinaire traktatie die niet mag ontbreken in je keuken. Door het toe te voegen aan je gerechten, kun je de smaak naar een hoger niveau tillen en je vrienden verrassen met de unieke rokerige en nootachtige smaak. Probeer het en ontdek zelf hoe lekker deze gerookte Beurre Noisette kan zijn!

Het recept voor Beurre Noisette van koudgerookte roomboter

Beurre Noisette van koudgerookte boter in een zwart bakje
  • Voorbereiden:
  • Bereiden:
  • Totale bereiding:
  • Porties:
  • Categorie:

  Benodigdheden

  Materialen

  Ingrediënten

  Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .

  Bereiding

  Notities

  In een gesteriliseerd potje blijft de Beurre Noisette in de koelkast nog zeker twee weken goed. Je kunt het smelten om zo door een gerecht te gebruiken.