Gekookte asperges zijn bekend, maar wist je dat je witte asperges ook perfect kunt grillen op de barbecue? In dit recept laat ik je zien hoe je gegrilde witte asperges met gerookte zalm klaarmaakt.
Voor de bereiding
Voor de optimale bereiding van de asperges, is het handig om ze van tevoren in een vochtige theedoek te wikkelen en in de groentelade van de koelkast te bewaren. Het is ook aan te raden om een paar extra asperges te kopen, zodat je ze samen met de schillen kunt gebruiken voor een heerlijke aspergesoep zoals deze.
De asperges voorbereiden
Voor het bereiden van de asperges, leg je ze een half uur in koud water. Dit verfrist de asperges en brengt ze weer tot leven, zelfs als ze iets minder vers zijn.
Schil de asperges in een goed verlichte ruimte zodat je zeker weet dat er geen schil meer achterblijft. Leg de asperge plat op het werkblad om te voorkomen dat ze breken. Pak het kopje stevig vast tussen je duim en wijsvinger en schil de asperges met een dunschiller vanaf net onder het kopje naar beneden.
Snijd als laatste het houterige deel aan de onderzijde weg, meestal zo'n 2 tot 5 cm. Je voelt vaak vanzelf wanneer je op het juiste punt snijdt.
Gerookte zalm
Voor een heerlijke combinatie serveer je de gegrilde witte asperges met gerookte zalm. Je kunt natuurlijk gerookte zalm in de supermarkt kopen, maar het is nog beter als je zelfgemaakte koud gerookte zalm in de vriezer hebt liggen. Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje hebt.
Asperges grillen op de barbecue
Bij het grillen van de asperges is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de barbecue niet te heet is. Anders worden de asperges zwart voordat ze gaar zijn. Een roostertemperatuur van ongeveer 150 - 170 °C is perfect. Ik adviseer om naast het directe deel op de barbecue ook een indirect deel te creëren. Op deze manier kun je de asperges rustig laten garen als het te hard gaat.