• voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 500 gram kaasporties
blokjes koudgerookte kaas op een serveerplank met een schaaltje gladde mosterd er naast

Zelf koudgerookte kaas maken? Met wat rookmot en kaas maak jij zelf super simpel heerlijke rookkaas.

Kaas, ik ben er gek op. En hoe maak je zo'n stuk jong belegen kaas nog nét wat lekkerder? Juist, door een mooie rooktoets toe te voegen. In dit recept leg ik je uit hoe jij zelf heerlijke rookkaas op de barbecue maakt.

Koud roken

Voor de bereiding heb je wel een CSG (Cold Smoke Generator) nodig en wat rookmot.

gevulde cold smoke generator met rookmot
Een gevulde Cold Smoke Generator met rookmot

We gaan de kaas namelijk koud roken. Dit betekend dat er geen hitte bij komt alleen rook. Ik gebruik zelf overigens bijna altijd beuken rookmot. Maar iedere iets mildere rookmot is prima.

Rusten

Het is belangrijk om de rookkaas na het roken een weekje te laten rusten. Als je de kaas direct zou eten dan lijkt met alsof je een asbak uit likt, niet lekker dus! Na het roken verpak je de kaas in bijvoorbeeld in een paar lagen vershoudfolie of een ziplock zak. Bewaar dit voor een week in de koelkast. Hierna zal de kaas een mooie subtiele rooksmaak hebben.

Het recept voor Koudgerookte kaas

blokjes koudgerookte kaas op een serveerplank met een schaaltje gladde mosterd er naast
  • voorbereiden
  • bereiden
  • bereiden
  • 500 gram kaasporties
Scroll naar bovenkant van pagina