kapsalon kipshoarma op de barbecue

Een kapsalon kipshoarma van de barbecue? Met dit recept maak je deze Rotterdamse klassieker zelf op de barbecue van kippendijen.

Misschien wel mijn meest favoriete snack: een kapsalon. Sommige eten dit alleen na een avondje stappen maar mij kun je er altijd voor wakker maken.

Wat is een kapsalon?

Als je nog niet weet wat een kapsalon is, dan mis je wat. Het is een bak met friet, shoarma, kaas, wat groenvoer en een flinke hoeveelheid knoflooksaus met eventueel wat sambal.

bakje vlees met patat en salade
Een bakje vlees met patat en salade, zoals deze tent het noemt, is beter bekend als een kapsalon.

Waar komt een kapsalon vandaan?

Een kapsalon is volgens de gangbare verklaring in 2003 ontstaan toen Nataniël Gomes, de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding 'kapsalon' kreeg.

Sinds 2011 wordt er in Rotterdam zelfs jaarlijks de Gouden Kapsalon uitgereikt voor de beste kapsalon.

Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kapsalon_(gerecht)

Hoe maak je een kapsalon op de barbecue?

In dit recept gaan we zelf onze kruiden en knoflooksaus maken. Maar koop je liever iets kant-en-klaars, dan is dat natuurlijk ook prima.

Voor het vlees heb ik kippendijen gebruikt, maar je zou ook ander vlees zoals kipfilet of procureur kunnen gebruiken.

Knoflooksaus vooraf maken

De saus maak je idealiter een dag van te voren. Zo kunnen de smaken er goed intrekken en hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Maak je de saus toch vlak voor de bereiding? Gebruik dan een extra teentje knoflook.

Vlees vooraf kruiden

Laat het vlees idealiter een nacht in de shoarma kruiden staan zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Ik leg het zelf meestal op een roostertje in een overschaaltje. Je hoeft het niet af te dekken.

Bereiding op de barbecue

Ook gaan we wat rook toevoegen aan het vlees. We zijn immers aan het barbecuen. We roken de kip eerst indirect en daarna grillen we hem nog even direct. Vervolgens doen we de friet, het vlees en kaas bij elkaar in een bakje en laten we de kaas smelten op het indirecte deel van de barbecue. We maken de kapsalon af met salade en saus.

Oorspronkelijk wordt een kapsalon in een aluminium bakje geserveerd maar je kunt natuurlijk ook een ovenschaal of skillet gebruiken.

Snellere bereiding van de kapsalon

Heb je wat minder tijd om de kapsalon te maken? Dan kan je de kippendijen ook gewoon op het directe deel van de barbecue doen. Ik zou dan geen rookhout gebruiken, want je grilt het dan maar zo kort dat je er weinig van terug zult proeven.

Het recept voor Kapsalon kipshoarma

kapsalon kipshoarma op de barbecue
  • Voorbereiden:
  • Bereiden:
  • Totale bereiding:
  • Porties:
  • Categorie:

  Benodigdheden

  Materialen

  • Aluminum bakjes, ovenschaal of skillet
  • Plancha, speksteen of gietijzeren rooster optioneel
  • Handje rooksnippers of klein blokje rookhout ik gebruik kersen
  • Frituurpan

  Ingrediënten

  Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .
  • Voor de rub
  • Voor de knoflooksaus

  Bereiding

  1. Kip kruiden
  2. Knoflooksaus maken
  3. Kapsalon bereiden

  Notities

  Kies voor de topping vooral zelf wat je lekker vindt. Tomaat, sambal, paprika, sriracha saus... het kan allemaal.