• porties
    2 personen
  • totale bereidingstijd
  • categorie
Een indirect gegaarde en afgegrilde diamanthaas die aangesneden op een snijplank ligt

Een heerlijk, goedkoper alternatief dan de ossenhaas. We gaan deze steak eerst roken en daarna hard af grillen voor een lekkere korst.

Over diamanthaas

Diamanthaas is een mals stukje vlees wat uit de voorvoet van de koe komt. Een beetje vergelijkbaar als ossenhaas, iets minder mals, maar een stuk beter betaalbaar. De naam diamanthaas verwijst naar de vorm van het stukje vlees. Deze heeft een beetje een diamantvorm.

Jodenhaas

Diamanthaas is ook wel bekend als jodenhaas omdat dit stuk vlees erg populair was bij orthodoxe joden.

Het stukje vlees heeft deze naam gekregen omdat orthodoxe joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achtervoet mogen eten. Een biefstuk van de rundervoorvoet is wel toegestaan. De jodenhaas heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt slechts 300 tot 1200 gram al naargelang de kwaliteit/ het gewicht van het rund. Het is het meest malse stukje vlees uit de schouder.

Bron: Wikipedia

Voorbereiding

Ten eerste is het belangrijk om eventuele vliesjes van het vlees weg te snijden. Dit gaat het makkelijkste met een goed scherp mes. Doe je dit niet, dan kan je vlees wat krom trekken en het is gewoon niet lekker.

Punten weg snijden

Omdat de diamanthaas aan de uiteinden in een punt uitloop zijn deze punten een stuk dunner dan het midden. Zou je hem in het geheel bereiden dan worden de punten well-done en dat is zonde. Mijn advies is dus om de punten er af te snijden. Dit hoeft je zeker niet weg te gooien.

Deze punten kun je vervolgens plat slaan en als carpaccio serveren. Dan heb je gelijk een mooi voorgerecht tijdens het wachten.

Recept voor carpaccio van diamanthaaspunten
  1. Leg de punten op je aanrechtblad, leg er een velletje keukenfolie op en sla ze zo plat mogelijk met een steelpan of ander stevig vlak object.

  2. Beleg de punten. Ik gebruikte pesto, plakjes chorizo, rucola, en wat kaas.

  3. Serveer ze zo of rol op, zet vast met een prikkertje en snij ze in rolletjes.

een punt van diamanthaas onder een stuk keukenfolie wat plat wordt gesneden met de vlakke kant van een groot mes
carpaccio van diamanthaas met daarop pesto, chorizo, rucola en kaas

Bereiding

De diamanthaas kan op meerdere manieren worden bereid. Je kunt het direct grillen of bijvoorbeeld in een pan bakken. Maar in dit recept gaan we voor een reverse sear. Dit betekent dat we het eerst indirect garen tot een kerntemperatuur van zo'n 45 °C. Vervolgens grillen we hem af boven directe hitte van zo'n 250 °C. Heb je een plancha, speksteen of gietijzeren rooster, gebruik deze dan. Dit komt de smaak zeker ten goede.

Rub

Bij deze bereiding heb ik gekozen voor de Golden Steak rub. Een nieuwe rub van Golden BBQ. Stuk voor stuk top rubs. De Golden Steak bevat knoflookgranulaat, paprikapoeder gerookt, uiengranulaat, peper, oregano, rozemarijn, chillies en zout. Perfect dus voor op een mooi stuk rundvlees zoals diamanthaas.

een zakje Golden Steak rub met daarnaast de rub in een bakje met een stuk diamanthaas er naast
Omdat de diamanthaas niet heel dik is moet je voorzichtig zijn met je rub en niet te dik aanbrengen. Je loopt dan het risico dat het snel te zout wordt.

Natuurlijk kun je ook je eigen favoriete rub gebruiken. Een SPG (salt, pepper, garlic) rub is altijd een goed idee. Maar mijn koffie-cacao rub doet het hier ook heel goed op.

Het recept voor Reverse seared diamanthaas

Een indirect gegaarde en afgegrilde diamanthaas die aangesneden op een snijplank ligt
    • Voorbereiden:
    • Bereiden:
    • Totale bereiding:
    • Porties:
    • Categorie:

    Benodigdheden

    Materialen

    • Barbecue met deksel
    • Chunk rookhout wat bij rund past, bijvoorbeeld hickory

    Ingrediënten

    Let op. Porties zijn aangepast naar 0. .

    Bereiding