3-2-1 Spareribs


Direct naar artikel
2 spareribs op een barbecue rooster

3-2-1 Spareribs, wat is dat? Dit is geen recept maar een bereidingsmethode om low & slow spareribs te bereiden. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe ook jij op deze manier heerlijke ribs op tafel kan zetten.

Waar staat 3-2-1 voor?

3-2-1 Staat in de basis voor 3 uur roken, 2 uur inpakken in aluminium folie en 1 uur uit de folie. Als je goed hebt opgelet ben je dus 6 uur aan het garen. Ben je dan altijd 6 uur bezig? Nee dat niet. Je kan deze cijfers beter interpreteren als stappen in je bereiding. De tijden zijn namelijk helemaal afhankelijk van wat voor ribs je hebt en hoe dik bevleesd deze ribs dan zijn.

Welke tijden hou je aan?

De 3-2-1 methode vind zijn oorsprong in Amerika. In Amerika worden onder spareribs buikribben verstaan. Dit zijn dikkere stukken dan de spareribs die wij kennen, namelijk lende ribben. Deze ribben uit Amerika hebben dus wel de 6 uur nodig die bij 3-2-1 horen. Persoonlijk heb ik vaak dik bevleesde ribben. Hierbij vind ik de 3-2-1 methode ook prima kunnen. Ze zijn dan ook echt fall of the bone.

Hoe lang je ze er op legt hangt heel erg af van persoonlijke smaak. Ga je deze methode voor het eerst gebruiken en wil je mijn advies? Dan zou ik voorstellen om bij je normale spare ribs 3-1-0,5 te doen, bij dik bevleesde ribs gewoon 3-2-1. Vanuit daar kan je verder bijstellen voor een volgende keer. Ik zou wel altijd 3 uur roken voor de smaak. Ga je voor 3-1-0,5 en zijn je ribs aan het einde nog wat te taai dan kan je ze altijd wat langer laten liggen.

De stappen bij 3-2-1 spareribs

Een dag van tevoren of dezelfde dag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij voorkeur bereid je de ribs een dag van tevoren voor. Verwijder allereerst het vlies van de spareribs. Soms is dit vlies er al af, maar meestal niet. Ik verwijder het vlies meestal met behulp van een stukje keukenpapier. Noskos heeft een mooi filmpje op YouTube over hoe je het vlies kan verwijderen.

Na het ontvliezen breng je een klein plaklaagje aan op de ribs met bijvoorbeeld mosterd of zonnebloemolie. Hierdoor blijft je rub mooi plakken. Voorzie de ribs daarna aan alle kanten van een mooie dikke kruidenlaag.

De dag van bereiden

Zoals bij elke low & slow sessie geldt: begin op tijd. Je bent liever te vroeg dan te laat klaar. Als je eerder klaar bent pak je de ribs in aluminiumfolie, een oude theedoek en bewaar je ze in een koelbox. Dan blijven ze nog wel even warm.

Steek de barbecue aan en ga hier voor een indirecte methode van 100 – 120 °C.

Als je barbecue goed op temperatuur is leg je 2 of 3 blokjes rookhout tussen je kolen. Kies een houtsoort die bij je vlees past. Ik gebruik meestal appel of kers. Probeer deze zo te verdelen zodat niet alle blokjes tegelijk aan staan.

3

Leg je ribs op het indirecte gedeelte van de barbecue. Hier laat je ze drie uur liggen en lekker de rook opnemen.

2

Na drie uur haal je de ribs er af en pak je ze goed in aluminiumfolie. Ik voeg dan meestal wat roomboter, bruine suiker en honing toe. Dit doe ik aan beiden zijden. Pak je ribs het liefst in 2 of 3 lagen folie. Zo loop je geen risico dat je folie scheurt en al het vloeistof er uit lekt. Nu mogen de ribs weer terug voor twee uur met de vleeskant naar beneden.

1

Na twee uur haal je de ribs weer van het rooster en pak je ze voorzichtig uit. Het vocht uit de folie gooi je niet weg. Deze kunnen we later nog gebruiken. Nu mogen de uitgepakte ribs weer terug op het rooster met de vleeskant omhoog.

Na een half uur lak je de ribs met een dun laagje barbecuesaus met behulp van een siliconen kwastje. Deze kun je verdunnen met het vocht uit de folie zodat het makkelijker smeert. Na 45 minuten voorzie je de ribs nog een keer van een dun laagje. Na een uur zijn de ribben klaar. Dit kun je checken door met een prikker tussen de botjes te prikken. Gaat dit er als boter in, dan kunnen ze er af. Anders ga je nog heel even door. Een kerntemperatuur van 90°C is ook een indicatie dat ze goed zijn.

Zijn de ribs klaar? Dan kun je dan eindelijk aanvallen!

Scroll naar bovenkant van pagina